Lär dig mer om marmor

När vi pratar om lyx i badrum och kök kommer ofta stenen marmor på tal. Det anses vara en av de vackraste och mest dyrbara stenarna till hemmet och har en lång historia bakom sig. Låt oss titta lite närmare på denna vackra sten!

I dag kan du köpa marmor i flera storlekar, former och färger genom nätet. Det spelar ingen roll om du vill ha svensk kolmårdsmarmor eller carraramarmor från Italien, du kan köpa det snabbt och smidigt på nätet. Förr i tiden användes marmor för att skapa otroliga statyer som lever kvar på museum än i dag. I antikens Grekland och Rom var marmor lika exklusivt, men något som högsta klassen gärna skröt över genom att att ha marmorpelare på huset och golven täckta med den finaste marmorn.

Marmor är i huvudsaken kalksten som utsatts för sådant enormt tryck att kristallerna och berget kemiska sammansättning har förändrats. Och eftersom kalksten kan ha flera färger, kan även marmor falla inom hela nyansskalan. I det svenska urberget är marmor vanligt förekommande. Kolmårdsmarmor utvinns i Östergötland och innehåller flera ämnen som färger stenen ljust till mörkt grön. Den klarar dock inte av utomhusmiljön så efter den har brutits och kapats används kolmårdsmarmorn endast för inomhusbruk.

Ligger den utomhus kommer den slutligen att vittra sönder tack vare de silikatmineral och mängder serpentin som finns i stenen. Om du planerar på att köpa hem marmor till hemmet ska du vara medveten om att marmor är relativt mjukt och tål inte lika hård behandling som exempelvis granit. Det reagerar också på syror vilket lämnar fläckar som inte går bort förutom vid slipning.

Att ha marmor som köksbänk är populärt men kommer även med risken för missfärgningar av syrliga livsmedel.  

Comments are closed.
Back To Top