Om keramik

När det gäller keramik kan man säga att det är två olika saker, när det gäller tillverkningen är det gjort av stengods och plastisk lera, porslin, flintgods, lergods och även andra material som används. Det finns även en annan grupp material som kallas keramer, det liknar keramik men i det ingår inte något material som är lerbaserat. Keramik indelas efter olika applikationsområden.

Sanitetsprodukter är ett område, hushållskeramik ett annat, prydnadskeramik är kanske det man oftast förknippar keramik med, men även tandläkare använder sig av keramik till tänder. Man delar in keramik efter dess hårdhet, klarhet eller glasyrens struktur. Att behandla materialet med rätt temperatur är väldigt viktigt för att kristallernas hopsättning ska bli korrekt. Keramik är ett mycket gammalt material och det sägs finnas föremål som är cirka 26 000 år gammal och de var tillverkade av lera blandat med benmjöl.

I Sverige är kända producenter av keramik Höganäs, (till exempel den kända Höganäskrukan), Rörstrand och även Gustavsberg är kända tillverkare. Här i Sverige är Lisa Larsson vår mesta kända keramiker, 2016 var det sextio år sedan hon gjorde sin debut, efter att slutat sin utbildning år 1954 på Slöjdföreningens skola som ligger i Göteborg. Lisa Larsson föddes i Härlunda, som är en socken i Västra Götaland. Hon är känd för serien ”Adventsbarn” som består av en lucia, tärna, stjärngosse och en tomte, en serie som började tillverkas 1979. Lisa Larssons keramikverk har även ett stort samlarvärde i övriga världen, och i Japan är hon särskilt omtyckt. En annan känd svensk keramiker är Henning Nilsson, han föddes 1907 i Välinge, som är en liten ort i Helsingborgs kommun, och dog 1993 i Höganäs. Hans karriär började med att han började tillverka stenkulor och dessa brände han i en tegelugn.

Comments are closed.
Back To Top